Din seria "Ce urmeaza dupa aderare", prezentam astazi opinia lui Leonard Orban, fost negociator-sef adjunct si in prezent secretar de stat in Minsterul Integrarii Europene. "Avantaje si eforturi" - astfel numeste Orban plusurile si minusurile.

EurActiv.ro: Care sunt efectele, atat ca beneficii, cat si ca minusuri pentru romani?
Leonard Orban: Cred ca n-ar trebui sa vorbim de beneficii si costuri, ci ar trebui sa vorbim de avantaje si eforturi. Pe de o parte, avantajele sunt clare si eu le-as grupa in doua categorii.

Prima categorie tine de cresterea nivelului de trai si acesta va creste in mod constant, chiar daca nu imediat si foarte rapid. Iar pe termen mediu, si mai ales pe termen lung, cetatenii romani vor trai mult mai bine comparativ cu ce-i acum.

EurActiv.ro: Aveti in vedere aici cresterea salariilor si-a pensiilor...
Leonard Orban: In general, calitatea vietii se va imbunatatii in mod semnificativ, iar aici, calitatea vietii este o notiune mult mai larga decat salariile si pensiile pe care le avem. Tine de protectia mediului, de infrastructura care ne deserveste etc.

Iar cel de-al doilea plan, care este foarte important, si de data asta va castiga statul, va fi ca Romania incepe sa conteze in mod semnificativ la nivel european. In sensul ca vom fi parte la masa deciziilor si, astfel vom putea, intr-o oarecare masura, sa le influentam.

De unde, pana acum, eram in afara jocului de putere, vom intra in el la nivelul Uniunii Europene. In ceea ce priveste eforturile, in mod obligatoriu va trebui sa continuam reforma in nenumarate sectoare: incepand de la reforma justitiei si continuand cu lupta impotriva coruptiei. Vorbim, de asemenea, de reformele in domeniul economic, pentru ca, finalmente, sunt in interesul nostru. Daca avem un sistem judiciar care functioneaza mai bine si o economie mai moderna, pana la urma, tot noua romanilor ne va fi mai bine.

EurActiv.ro: Pana acum ati vorbit de efortul statului, dar ce putem spune despre efortul romanilor... cei care vor simti schimbarea la firul ierbii...
Leonard Orban: Depinde de fiecare, de pozitia in care e plasat si zona de provenienta: urbana sau rurala. Aici lucrurile sunt diferite, dar e clar ca intram intr-o noua logica a unei competitii mai crescute si, bineinteles, cine e cat mai bine pregatit, va beneficia mai mult de avantajele acestui statut de membru, decat a facut-o pana acum. Pana la urma, cred ca unul dintre lucrurile cele mai pozitive este faptul ca valoarea va fi pozitionata acolo unde merita.

EurActiv.ro: Si trebuie fiecare sa tina pasul...
Leonard Orban: Pana la urma viata te obliga sa tii pasul cu schimbarile permanente.

EurActiv.ro: Cand asteptam primii bani din fondurile structurale?
Leonard Orban: Primii bani pentru Romania vor sosi, cel mai probabil, in semestrul doi, 2007. Si asta pentru ca, in cursul primului semestru, anul viitor, va trebui sa fie negociate programele operationale sectoriale, toate masurile si toate alocarile financiare pe programele respective. Ele sunt negociate cu Comisia Europeana si, in final, trebuie sa fie agreate tot de catre Comisie. Din pacate, la nivelul Uniunii, s-a ajuns foarte tarziu la o decizie asupra pachetului financiar 2007-2013. Abia in mai, anul acesta, s-a semnat acordul inter-institutional si, din aceasta cauza, exista anumite intarzieri in negocierea acestor programe operationale. Dar repet, nu numai in cazul Romaniei, ci si in cazul tuturor statelor membre.

EurActiv.ro: Cu alte cuvinte este clar un mecanism care vine de la Bruxelles, in felul acesta, dar care ne da totusi si un ragaz...
Leonard Orban: Desigur, am putea sa o privim si din punctul acesta de vedere, dar noi nu o vom face, pentru ca vor fi, in continuare, foarte multi bani de gestionat din fondurile de preaderare, in primul semestru 2007. Acei bani din 2006, peste 1 miliard de euro care sunt alocati Romaniei, vor fi cheltuiti in 2007 si chiar in 2008. Sa nu ne inchipuim ca administratia romaneasca care gestioneaza aceste fonduri se va plictisi. Dimpotriva, va fi un efort foarte mare. In paralel cu acest efort de cheltuire a banilor de preaderare, va fi consolidata pregatirea pentru gestionarea fondurilor structurale si de coeziune.

EurActiv.ro: Cand putem astepta o schita a felului in care vor fi ditribuiti acesti bani din fonduri structurale?
Leonard Orban: Se lucreaza pe diferite zone si cred ca, cel tarziu la sfarsitul acestui an, o vom avea, dar depinde de programe. Sunt programe extrem de diferite si una e sa cheltuiesti banii pe proiecte mari de infrastructura, transport, energie, IT, comunicatii si mediu, si alta e sa cheltuiesti bani pe fondul social European, unde proiectele sunt foarte mici, de zeci de mii de euro sau sute de mii de euro. Sunt lucruri diferite. Si atunci, programele vor incepe sa vina, in functie de dificultatea programului si de experienta anterioara. Eu cred ca pana la sfarsitul acestui an vom beneficia de aceste manuale de proceduri.

EurActiv.ro: Vor veni ca atare sau se pot primi sugestii?
Leonard Orban: Regulile sunt foarte clare. Un dialog va fi doar in sensul de a comunica care sunt aceste proceduri, dar nu asupra procedurilor, pentru ca regulile sunt extrem de dure si de stricte. Acquis-ul penalizeaza foarte dur orice fel de incalcare de la respectivele reguli. Deci, dialogul va fi dupa ce se vor definitiva aceste documente si va fi tocmai in idea de a prezenta celor interesati care sunt regulile jocului si cum trebuie sa se pregateasca pentru gestionarea acestor fonduri. A consemnat Manuela Preoteasa, [EurActiv.ro]